UP NEXT

Πυλί

Περιοχή «Αγιάκλαφτης» Πυλίου Στην πεδινή έκταση πριν το Πυλί, όπου εκτείνεται η αρχαία νεκρόπολη του Δήμου των Αλεντίων, βρέθηκε ένα ταφικό οικοδόμημα της ρωμαϊκής περιόδου, που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με την προσωνυμία Αγιάκλαφτη.
Το 1959 σε εργασίες καθαρισμού από τη Μητρόπολη βρέθηκε μία αρχαία επιγραφή με το όνομα ΚΛΑΥΔΙΑ και οδήγησε τον τότε Μητροπολίτη Εμμανουήλ Καρπαθίου να τον ταυτίσει με ναό αφιερωμένο στην αγία Κλαυδία.
Χαρμύλειο το Χαρμύλειο βρίσκεται στο χωριό Πυλί και είναι ένα ταφικό συγκρότημα μνημειώδους κατασκευής της ελληνιστικής περιόδου (3ος αι. π.Χ.).Ο τάφος είναι  αφιερωμένος στους δώδεκα Θεούς και στον Χάρμυλο, θεοποιημένο ήρωα της γενιάς των Χαρμυλέων. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο σε κάτοψη μνημείο, που καλύπτεται από κτιστή ημικυλινδρική στέγη. Στο εσωτερικό του, στις δύο μακρές πλευρές διαμορφώνονται ανά έξι ορθογώνιοι τάφοι, που έκλειναν με ορθογώνιες πλάκες. Την πρόσοψή του ταφικού μνημείου κάλυπτε ιωνική στοά από λευκό μάρμαρο, τμήματα της οποίας είναι εντοιχισμένα στο ναό του Τίμιου Σταυρού, που είναι χτισμένος πάνω από τον τάφο.
Ναός του Τιμίου Σταυρού Βρίσκεται μέσα στο χωριό Πυλί και είναι χτισμένος πάνω στο από το ελληνιστικό ταφικό μνημείο του Χαρμύλου. Είναι ένας μονόχωρος ναός με στέγη από καμάρα, που κατασκευάστηκε με πολλά μαρμάρινα κομμάτια προερχόμενα από το μνημείο του Χαρμύλου.
Κάστρο Περιπάτου Το Κάστρο του Περιπάτου μνημονεύεται στις πηγές ήδη από το τέλος του 11ου αιώνα (1093). Ο όσιος Χριστόδουλος ο Λατρηνός το αναφέρει μάλιστα ως μετόχι της Μονής της Παναγίας των Καστριανών, που βρίσκεται στον λόφο του Παλαιού Πυλίου. Στα αρχεία του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών των μέσων του 15ου αι. σημειώνεται ως κάστρο και οικισμός. Με το κάστρο του Περιπάτου συνδέονται τρεις εν σειρά ορθογώνιοι θολοσκέπαστοι χώροι και κάποια άλλα χαμηλά κατάλοιπα τοιχοποιιών που διατηρούνται σήμερα στα ανατολικά ενός μικρού χειμάρρου στη θέση «Πηγή» στο κέντρο του χωριού Νέο Πυλί. Η ακριβής έκταση του κάστρου του Περιπάτου δεν μπορεί να διαγνωστεί παρά μόνο έπειτα από τη διενέργεια μια συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας. Το πιθανότερο είναι ότι στον χώρο που καταλάμβανε άλλοτε το κάστρο βρίσκονται σήμερα κτισμένα σπίτια της ενορίας του Αγίου Νικολάου. Σώζονται εν σειρά τρεις ορθογώνιοι χώροι, που. η οροφή τους ήταν εξωτερικά επίπεδη και εσωτερικά θολωτή. Ο νότιος χώρος διατηρεί ακόμη τον οξυκόρυφο κυλινδρικό θόλο του και έχει θύρα υπερυψωμένη από το έδαφος, που είναι σήμερα προσπελάσιμη με μια λίθινη κλίμακα. Αντίθετα, οι άλλοι δύο χώροι είχαν είσοδο από ανατολικά και ίσως ήταν προσανατολισμένοι ως προς τη λειτουργία τους προς μια εσωτερική αυλή. Οι επιμέρους χώροι φωτίζονταν υποτυπωδώς από σχετικά στενά και χαμηλά, για λόγους ασφαλείας, παράθυρα.
Πηγή Πυλίου Βρίσκεται στην περιοχή του Περιπάτου, στο χωριό Πυλί και είναι ένα τετράγωνο κτίσμα με επίπεδη στέγη, που φέρει έξι κρουνούς από όπου αναβλύζει τρεχούμενο νερό. Το νερό διοχετεύεται με ποτιστικά κανάλια στα γειτονικά κτήματα, ενώ η κρήνη του Πυλίου αποτελεί και σήμερα κύρια πηγή για πόσιμο νερό για τους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα της Καρδάμαινας.
Ναός Αγίου Αντωνίου Βρίσκεται στη θέση “Χάντακας” στον περιβάλοντα χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Δικαίου και ανήκει στην Ιπποτική περίοδο. Είναι ένας μονόχωρος ναός που είχε καμαροσκεπή στέγη, ερειπωμένος σήμερα. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται τοιχογραφία που απεικονίζει τον Άγιο Αντώνιο.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
επιστροφη στην κορυφη