UP NEXT

Αρχαιολογικές Ονομασίες Δήμων

Δήμος Αλεντίων
Ο δήμος των Αλεντίων έχει ως κέντρο τους τις Άλεις και βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Πυλίου. Στην κώμη του δήμου, την αρχαία Πέλη, διαδραματίζεται το 7ο ειδύλλιο του Θεόκριτου και τελούνταν τα Θαλλύσια
γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας. Τα γνωστά μνημεία από τον αρχαίο αυτό Δήμο είναι ο ναός προς τιμήν των Ελευσίνιων θεοτήτων, Δήμητρας και Περσεφόνης, που βρέθηκε στον οικισμό του Αμανιού, στην θέση Κυπαρίσσι, και το ταφικό ηρώο του Χαρμύλου, στο κέντρο του Πυλιού. Είναι ένα εντυπωσιακό ελληνιστικού ηρώου του ήρωα Χαρμύλου και της οικογένειάς του, από το οποίο διατηρείται ο υπόγειος οικογενειακός θάλαμος και τμήμα ενός ναΐσκου πάνω από αυτόν. Τέλος, στην περιοχή του Πυλίου βρέθηκε και η αρχαία ελληνιστική νεκρόπολη.
Δήμος Φυξιωτών ή Πυξεωτών
Ο δήμος Φυξιωτών ή Πυξεωτών βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Ασφενδιού, με οικιστικό του κέντρο την Φύξα, που ίσως μπορεί να ταυτιστεί με τα λείψανα οχυρωμένου οικισμού που βρίσκεται μεταξύ Κονιαριού και Αμανιού. Σύμφωνα με τους μύθους εκεί κατέφυγε ο Ηρακλής, κυνηγημένος ως ληστή από τον βασιλιά της Κω Ευρύπυλο και του Μεροπίδες και είναι πιθανόν το όνομα Φύξα να αντανακλά τη φυγή του Ηρακλή. Στην Φύξα μαρτυρούνται οι λατρείες του Απόλλωνα Φύξιου και Απόλλωνα Ωρομεδόντιου.
Δήμος Ιππιωτών
Ο Δήμος των Ιππιωτών βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Μαστιχαρίου και ήταν ο μικρότερος από όλους τους Δήμους. Στην περιοχή υπήρχε ιερό αφιερωμένο στην Ήρα και ένα ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα. Κατά μήκος του σημερινού επαρχιακού δρόμου προς το Μαστιχάρι εκτείνεται η ελληνιστική νεκρόπολη του δήμου.
Δήμος των Αντιμαχιδών
Ο Δήμος των Αντιμαχιδών βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού χωριού της Αντιμάχειας. Στην ίδια περιοχή βρισκόταν και ο Δήμος των Αιγηλίων, που στους ρωμαϊκούς χρόνους ενώθηκε με τον Δήμο των Αντιμαχιδών και αποτέλεσαν τον δήμο Αντιμαχιδών, Αρχιαδών και Αιγηλίων. Το οικιστικό κέντρο του δήμου δεν είναι γνωστό, βρέθηκαν όμως η αρχαία νεκρόπολη κατά την κατασκευή του αεροδρομίου της Κω. Η νεκρόπολη χρησιμοποιείται ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή. Ο Δήμος των Αντιμαχιδών ήταν κέντρο αρχαίας λατρείας του Ηρακλή, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τον Ανταγόρα βρήκε σωτηρία καταφεύγοντας στην Αντιμάχεια, κοντά σε μια Θρακιώτισσα, που τον έντυσε με γυναικεία ρούχα. Ο ιερέας του Ηρακλή σε ανάμνηση της μεταμφίεσης του ήρωα σε γυναίκα, θυσίαζε φορώντας γυναικεία ενδύματα.
Δήμος Αλασαρνιτών
O δήμος των Aλασαρνιτών βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Kαρδάμαινας και είχε ως οικιστικό κέντρο την Aλάσαρνα. Eδώ τοποθετείται το κέντρο της περίφημης φυλετικής λατρείας του Aπόλλωνα Πυθαίου και του Hρακλή, προς τιμήν των οποίων τα δωρικά φύλα τελούσαν την ετήσια λατρεία. Το ιερό του Απόλλωνα εντοπίστηκε στην δυτική πλευρά της Καρδάμαινας, στις υπώρειες χαμηλού λόφου και σε μικρή απόσταση από την ακτή. Στο ιερό στεγάζονταν και άλλες λατρείες, όπως του Δία και της Αθηνάς, της Αρτέμιδος, της Λητούς, της Εστίας, των Διόσκουρων, της Εκάτης, της Αφροδίτης και του Ερμή.
Δήμος Ισθμιωτών
Ο Δήμος των Ισθμιωτών εκτείνεται στην περιοχή της Κεφάλου, όπου τοποθετείται από ερευνητές η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, η Κως – Αστυπάλαια. Από τον ελληνιστικό Δήμο έχει εντοπιστεί η ακρόπολη, με ένα θέατρο και δύο ναούς. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στην τριάδα του Ασκληπιού της Υγείας και της Ομόνοιας και κτίστηκε στις αρχές του 2ου αι. μετά την ομοπολιτεία ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο. Στην περιοχή της Κεφάλου μαρτυρείται η αρχαιότερη μνεία της λατρείας του Θεού Ασκληπιού, σε Ιερό Νόμο του δήμου των Ισθμιωτών και έχει διατυπωθεί ή άποψη ότι η έναρξη της λατρείας του Ασκληπιού συνδέονταν αρχικά με την αρχαιότερη πρωτεύουσα του νησιού την Κω - Αστυπάλαια.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
επιστροφη στην κορυφη