UP NEXT

Αρχαιολογικοί Χώροι

Κονιαριό ή Κονιδαριό
Στο δρόμο από το Αμανιού προς το Λαγούδι σώζονται τα ερείπια ενός οικισμού της οθωμανικής περιόδου, του Κονιαριού ή Κονιδαριού, που σύμφωνα με τις πηγές είχε μουσουλμάνους κατοίκους.
Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1950. Σήμερα σώζονται τα ερείπια του τζαμιού, και διώροφες οικίες, που φέρουν εξωτερικά επίχρισμα από κόκκινο χρώμα και ώχρα. Σήμερα, το δάσος του Κονιαριού είναι μία προστατευόμενη δασική έκταση, που έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από τον Δήμο Δικαίου.
Μεσαιονικός Πύργος και Αγροικία στις Βουκολιές
Βορειότερα του Πυλίου, στη σημερινή θέση «Βουκολιές», βρίσκεται μία αγροτική οχύρωση των μεσαιωνικών χρόνων, από την οποία διατηρούνται τμήματα τριών ορθογώνιων θολοσκέπαστων χώρων που σχηματίζουν σε κάτοψη ένα Γ, όπως και τα κατάλοιπα ενός ορθογώνιου οχυρού πύργου. Σε μικρή απόσταση στα ανατολικά του συγκροτήματος υψώνεται ως τις μέρες μας ένας ανεμόμυλος. Ο πύργος του συγκροτήματος, οικοδομήθηκε με μεγάλους ορθογώνιους λίθους παρμένους από μνημεία της αρχαιότητας και οι θολωτές πτέρυγες καλύπτονταν με οξυκόρυφους θόλους.
Όρος Δίκαιο
Στο όρος Δίκαιο ή Ωρομέδων είναι το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846μ. Στην κορυφή του υπήρχε αρχαία λατρεία αφιερωμένη στο Δία και σύμφωνα με έρευνες είναι πιθανόν να υπήρχε κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή ήδη από την προϊστορική εποχή. Σε αυτή τη θέση ο Κώος μοναχός Αρσένιος Σκηνούρης ίδρυσε το 1079 δύο κελιά. Σήμερα στην κορυφή του βουνού υψώνεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, που πανηγυρίζει στις 4 Σεπτεμβρίου. Τμήματα τείχους και δεξαμενές, διάσπαρτα κατάλοιπα από τη μεσαιωνική περίοδο ανήκουν σε έναν μικρό οχυρωμένο οικισμό που πιθανόν χρονολογείται στη βυζαντινή και μεσαιωνική περίοδο.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
επιστροφη στην κορυφη