UP NEXT

Αρχαιολογικοί Χώροι - Μνημεία

Κως - Ο Πλάτανος του ΙπποκράτηΟ Πλάτανος του Ιπποκράτη
Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του κάστρου της Νεραντζιάς, και του τζαμιού της Λότζιας. Η κρήνη του τζαμιού φέρει μία αραβική επιγραφή
αναφέρεται στο «νερό του Ιπποκράτη». Είναι ένας αιωνόβιος πλάτανος, τουλάχιστον πεντακοσίων ετών και σύμφωνα με την παράδοση στη σκιά του δίδασκε ο Ιπποκράτης με τους μαθητές του.


Αρχαίο Θέατρο, Αμπάβρης
Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της αρχαίας πόλης και έχει ανασκαφεί τμήμα από την ορχήστρα και την σκηνή. Tο πλάτος του κοίλου του υπολογίζεται στα 108 μ και ήταν σε μπορούσε  να φιλοξενήσει 13.000-14000 θεατές.
Αρχαϊκό Ιερό, Ψαλίδι
Μία από τις σημαντικότερες μαρτυρίες για την αρχαϊκή περίοδο αποτελεί το ιερό που βρέθηκε στην περιοχή «Hρακλής», με πλήθος σημαντικών αναθημάτων, μερικών εισηγμένων από την Aίγυπτο και τη Συρία. Πρόκειται για ένα σημαντικό Ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα.
Αρχαία Ακρόπολη (Σεράγια)
Η εγκατάσταση των Μυκηναίων αποίκων στο νησί συντελείται γύρω στο 1450 και ευρήματα αυτής της περιόδου έχουν αποκαλυφθεί στο λόφο των Σεραγιών (σημερινή «Παλιά Πόλη»), όπου ανασκάφθηκε τμήμα οικισμού και οχυρωματικός περίβολος. Στην ίδια περίοδο ανήκει  και η νεκρόπολη που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης. Ο οικισμός του 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο του συρρικνωμένου γεωμετρικού οικισμού, οι δε νεκροπόλεις αναπτύσσονται 1 χλμ. δυτικά του οικισμού. Τα ευρήματα της μυκηναϊκής εγκατάστασης είναι πλούσια και προέρχονται κυρίως από τη νεκρόπολη, που τοποθετείται πάνω στα ερείπια του αρχαιότερου προϊστορικού οικισμού.
Παλαιοχριστιανική βασιλική Αγ. Γαβριήλ
Bρίσκεται στην περιοχή Ψαλίδι, σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά της πόλης και δίπλα στον παραλιακό δρόμο. Πρόκειται για μια μεγάλη βασιλική με τρίκογχο Iερό Bήμα, ορθογώνιο νάρθηκα και εξωνάρθηκα στα δυτικά. Στη νότια πλευρά προσαρτώνται πολλά προσκτίσματα, μεταξύ των οποίων και τριμερές βαπτιστήριο με σταυρόσχημη κολυμβήθρα. Στον προθάλαμο (εξώτερο οίκο) του βαπτιστηρίου το δάπεδο είναι ψηφιδωτό ενώ τα λοιπά τα δάπεδα του ναού καλύπτονται από μεγάλες μαρμάρινες πλάκες, μικρότερες πήλινες και πολύχρωμα εξαγωνικά και τετράγωνα μαρμαροθετήματα. Aπό το ναό σώθηκαν πολλά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Aρχιτεκτονικών του Iπποτικού κάστρου της Nεραντζιάς. Στη νοτιοδυτική πλευρά σώζεται τμήμα ρωμαϊκών λουτρών.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
επιστροφη στην κορυφη