UP NEXT

Κέφαλος

Άσπρη Πέτρα Στo σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας,που βρίσκεται στο όρος Ζηνί της ήρθαν στο φως ίχνη της παλαιότερης κατοίκησης στο νησί, που χρονολογείται στην Πρώιμη εποχή του Χαλκού (2.900 - 2.100 π.Χ.). Η ανακάλυψη έγινε το 1922 από την αρχαιολογική σκαπάνη των Ιταλών αρχαιολόγων Alessandro Delia Seta και Doro Levi.
Συλλέχθηκαν, θραύσματα πήλινων δοχείων, μυλόπετρες, ένα εγχάρακτο πήλινο δοχείο, λεπίδες και πύρηνες οψιανού, αντικείμενα καλλωπισμού και υπολείμματα τροφών. Την περίοδο αυτή, γνωστή και ως Πρωτοελλαδική, έλαβαν χώρα οι πρώτες μετακινήσεις των Πελασγών, που έφτασαν στην Κω από την Μικρά Ασία αλλά και από μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Στη γεωμετρική εποχή η Άσπρης Πέτρας αποτελεί χώρο λατρείας αγροτικών θεοτήτων, όπως δείχνουν τα ευρήματα και στην ελληνιστική περίοδο λατρεύονται ο Πάνας και οι Νύμφες. Στο εσωτερικό του σπηλαί εξακολουθεί να είναι χώρος λατρείας και στα ρωμαϊκά χρόνια, όπως υποδεικνύουν τα αναθηματικά λυχναράκια ρωμαϊκής περιόδου.
Παλάτια Στη περιοχή Παλάτια, που βρίσκεται δυτικά της Κεφάλου, βρίσκονται δύο ναοί και ένα μικρό θέατρο της Ελληνιστικής περιόδου. Σύμφωνα με τις επιγραφές που βρέθηκαν ο ναός είναι αφιερωμένος στην τριάδα του Ασκληπιού, της Υγείας και της Ομόνοιας και οικοδομήθηκε μετά την Ομοπολιτεία ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο στις αρχές του 2ου π.Χ. αι.. Η λατρεία του Ασκληπιού στον δήμο των Ισθμιωτών ανάγεται στους αρχαίους χρόνους και η αναβίωση της την περίοδο αυτή εκφράζει ίσως την ανάγκη της αριστοκρατίας να διατηρήσει την παράδοση και τον τοπικό πολιτιστικό χαρακτήρα του δήμου, ώστε να μη χαθεί από την εισαγωγή ξένων στοιχείων.
Παλαιοχριστιανικός οικισμός Οι πρώτες έρευνες στην παραλία της Κεφάλου, που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 1935-1943, έφεραν στο φως τη βασιλική του Καμαρίου, την ονομαζόμενη μικρή κοιμητηριακή βασιλική και το συγκρότημα των βασιλικών του Αγ. Στεφάνου. Κατά μήκος της παραλίας της Κεφάλου εκτείνεται οικισμός της παλαιοχριστιανικής περιόδου, ένας από τους πιο σημαντικούς του νησιού. Εργαστηριακές εγκαταστάσεις πλούσιες στην παραγωγή χρηστικής κεραμικής βρίσκονται σε ακμή στον 6ο και στο α΄μισό του 7ουαι. και έχει ευρύτατες εμπορικές σχέσεις του οικισμού της Κεφάλου με την Kωνσταντινούπολη, τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Bόρεια Aφρική.
Βασιλική Αγίου Στεφάνου Το συγκρότημα των βασιλικών του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Κεφάλου. Πρόκειται για ένα συγκρότημα βασιλικών της παλαιοχριστιανικής περιόδου, που αποκαλύφθηκε το 1932 και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα επισκέψιμα μνημεία της Κω. Αποτελείται από δύο βασιλικές: αρχικά ιδρύθηκε η μεγάλη «νότια» και στη συνέχεια η μικρότερη «βόρεια» βασιλική, με το βαπτιστήριο να πρόσκειται ΝΑ και ένα μεγάλο αίθριο δυτικά. Η θεμελίωση έγινε πάνω σε βράχο από γρανίτη, που εισχωρεί μέσα στη θάλασσα και έτσι σε πολλά σημεία, τα χαμηλότερα τμήματα των τοίχων λαξεύονται στο βραχώδες έδαφος. Η τοιχοποιία είναι από αργούς λίθος και ασβεστοκονίαμα και σήμερα σώζεται ως ύψος 1μ. περίπου. Τα ψηφιδωτά έχουν συντηρηθεί κατά καιρούς και σήμερα είναι καλυμμένα για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες.
Mικρή ή κοιμητηριακή βασιλική της Kεφάλου (5ος – 6ος αι. μ.Χ.) H μικρή βασιλική της Kεφάλου βρίσκεται σε μικρή απόσταση δυτικά του συγκροτήματος του Aγίου Στεφάνου. Eίναι μονόκλιτη με βοηθητικά προσκτίσματα στη βόρεια και στη νότια πλευρά και μία μεγάλη αυλή στα δυτικά. Σε έναν από τους πλαϊνούς χώρους του ναού αποκαλύφθηκε ένας τάφος σε σαρκοφάγο από πήλινες πλάκες μεγάλων διαστάσεων. Σύμφωνα με τους μελετητές η διάταξη του συγκροτήματος συνδέεται με έναν τύπο λατρευτικού κτιρίου, που κατασκευάστηκε για την φύλαξη των οστών ενός νεκρού ή μάρτυρα ή αγίου.
Bασιλική στο Kαμάρι της Kεφάλου H βασιλική στο Kαμάρι της Kεφάλου έχει τρία κλίτη, μεγάλη αψίδα στα ανατολικά, ένα αψιδωτό πρόσκτισμα στην βόρεια πλευρά της. Τα δάπεδα της βασιλικής διακοσμούνταν με ψηφιδωτά που σχηματίζουν γεωμετρικά κυρίως σχέδια από τεμνόμενους και εφαπτόμενους κύκλους αλλά και μεμονωμένα θέματα μέσα σε κυκλικά πλαίσια. Aξίζει να αναφερθεί το θέμα του κιβωρίου, ιερά σύμβολα όπως ψάρια και δελφίνια εκατέρωθεν διπλής άγκυρας και του διπλού πελέκεως, που συναντάται σπανιότατα στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ανάγλυφο μονόγραμμα που υπάρχει σε ένα λίθο της νοτιοδυτικής γωνίας του κυρίως ναού. Πρόκειται για μια σφαίρα που φέρει ένα σταυρό από του οποίου την οριζόντια κεραία κρέμονται τα γράμματα Άλφα και Ωμέγα.
Κάστρο Kεφάλου Το Κάστρο της Κεφάλου, δεσπόζει στο νοτιοανατολικό φρύδι του βουνού, μαρτυρείται στις πηγές σαν ασφαλές οχυρό ήδη από τον 15ο αι. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Αρχείου τν Ιωαννιτών Ιπποτών όταν ο στόλος των οθωμανών έκαψε το 1457 το κάστρο Νερατζιάς στη πόλη της Κω οι Ιππότες έδωσαν εντολή στους κατοίκους να προφυλαχθούν στα κάστρα του Παλαιού Πυλιού, της Κεφάλου και της Αντιμάχειας.
Καστέλλι Κεφάλου Είναι ένα μικρό οχυρό στη ΝΔ πλευρά του νησιού, στη δυσπρόσιτη περιοχή του «Σαρακηνού» και από τη θέση αυτή οι κάτοικοι επόπτευαν το πέρασμα μεταξύ Νισύρου και Κεφάλου. Η περιοχή είχει οχυρωθεί ήδη από τον 13ο αι. μ.Χ και τα οχυρωματικά έργα ενισχύθηκαν από τους Ιωαννίτες Ιππότες στον 15ο αι. μ.Χ.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
επιστροφη στην κορυφη