UP NEXT

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο τουρισμός – Περισσότεροι από 21 εκατ. τουρίστες

tourism is breaking all recordsΦέτος οι αφίξεις ξένων τουριστών θα ξεπεράσουν τα 19 εκατομμύρια, ενώ με τους επισκέπτες κρουαζιέρας θα ξεπεράσουν τα 21,2 εκατομμύρια. Στόχος

- ρεκόρ των 19 εκατ. ξένων τουριστών–χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες με κρουαζιέρα– για τη φετινή σεζόν υπερκαλύπτεται καθώς, ήδη, στο επτάμηνο καταγράφηκαν στον ελληνικό προορισμό επιπλέον 1,15 εκατ. αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τους 21 εκατ. τουρίστες.
 
Την εκτίμηση για την υπερκάλυψη του στόχου των 19 εκατ. εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, με αφορμή την ανακοίνωση της αύξησης κατά 16,5% των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το επτάμηνο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, που έφθασαν σε 8,14 εκατομμύρια.
 
Η ενίσχυση του τουρισμού πέρα από τους στόχους αποτελεί καταλύτη για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
 
Η καλύτερη της αναμενόμενης απόδοσης του τουριστικού κλάδου φέτος αποτελεί μία από τις παραμέτρους που κάνουν τους αναλυτές να περιμένουν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει εκτιμήσεις για υψηλότερο ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Ειδικότερα, περιμένουν τη μεταβολή να κινείται οριακά αρνητικά (στην περιοχή του -0,3%) ή κοντά στο μηδέν. Η τουριστική βιομηχανία συμμετέχει με 16% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και απασχολεί σήμερα περισσότερους από 660 χιλιάδες άτομα. Σύμφωνα με την McKinzey, η συμβολή του τουρισμού το 2021 μπορεί να φτάσει το 21% του ΑΕΠ και να απασχολεί άνω του 1 εκατ. εργαζομένους.
 
Οι αφίξεις ξένων τουριστών το 2013 έφθασαν σε 17,9 εκατομμύρια, ενώ αν υπολογιστούν και οι επισκέπτες με κρουαζιέρα οι συνολικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 20,1 εκατομμύρια. Φέτος οι αφίξεις ξένων τουριστών θα ξεπεράσουν τα 19 εκατομμύρια, ενώ με τους επισκέπτες κρουαζιέρας θα ξεπεράσουν τα 21,2 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες πρόσθετες αεροπορικές ή με άλλο μέσο αφίξεις προκύψουν για τον ελληνικό προορισμό από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι για το υπόλοιπο της σεζόν θα βελτιώσουν περαιτέρω την αναμενόμενη επίδοση ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Ρεκόρ, όμως, αναμένεται να σημειωθεί και σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν πέριξ των 13 δισ. ευρώ.
 
Με δεδομένη την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου των αφίξεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω των γνωστών προβλημάτων στις δύο χώρες, οι θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις εισπράξεις στην Ελλάδα αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα και παράλληλα τη δυναμική που παρουσιάζει το τουριστικό μας προϊόν στις ξένες αγορές τη φετινή σεζόν. Παράλληλα, αναμένεται βελτίωση των εσόδων από τον ΦΠΑ ως αποτέλεσμα της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης αλλά και των ξενοδοχειακών τιμών.
 
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το επτάμηνο, ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 31% φθάνοντας σε 1,88 εκατ. και όπως φαίνεται θα ξεπεράσει τον στόχο των επιπλέον 750.000 αφίξεων για το σύνολο του έτους.
 
Τις υψηλότερες αυξήσεις στο επτάμηνο κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Καλαμάτας σε ποσοστό 62,5%, της Μυκόνου σε ποσοστό 39,9%, της Σαντορίνης σε ποσοστό 26,7% και των Χανίων σε ποσοστό 22,9%. Σε απόλυτους αριθμούς μετά το «Ελ. Βενιζέλος» τις περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό είχαν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (1,42 εκατ.), της Ρόδου (1,07 εκατ.), της Θεσσαλονίκης (893.785) και των Χανίων (599.225).
 
Τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 14,9% φθάνοντας σε 2,86 εκατ. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της Καλαμάτας σε ποσοστό 68,6%, της Μυκόνου σε ποσοστό 36,1%, της Σαντορίνης σε ποσοστό 27,7% και της Αθήνας σε ποσοστό 25,5%.
 
Τη μικρότερη αύξηση σε ποσοστό 2,7% είχε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο φαίνεται να έχει πλέον φθάσει τα όρια της φέρουσας ικανότητάς του. Ο ΣΕΤΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου πως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι δεν έχει καν δημοπρατηθεί, αλλά και οι αναγκαίες βραχυπρόθεσμα βελτιώσεις στο υφιστάμενο αεροδρόμιο δεν έχουν δρομολογηθεί.
 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
επιστροφη στην κορυφη